İran’da Ölüm Döşeğinde Bir Türk Dili Halaç Lehçesi Konulu Panel
Üniversitemiz Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu tarafından Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda "İran’da Ölüm Döşeğinde Bir Türk Dili: Halaç Lehçesi" konulu panel düzenlendi.
Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Abdülkadir ATICI’nın moderatörlüğünü yaptığı panele Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sonel BOSNALI ve İrandan Araştırmacı Yazar Ali Asker CEMRASİ konuşmacı olarak katıldı.
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panelde Doç. Dr. Sonel BOSNALI, Halaç Türkleri hakkında bilgi vererek Halaç Türklerinin belli bir coğrafyayla özdeşleşemediğini, karşılaştığı toplumların özellikle neredeyse bütünüyle benimsediğini söyledi. Doç. Dr. BOSNALI, Halaç Türklerinin yeni bir vatan peşinde siyasal ve etnik sınırları tanımaksızın sürekli bir hareketlilik içinde belli bir coğrafyayla özdeşleşememiş olduğunu belirterek, “Diğer Türk Boyları gibi tarihe damga vurmuş bir boya mensup olma şansına sahip olamamasına rağmen İran’da yaşamını sürdüren az bir nüfuslu bir topluluktur” dedi.
İran'dan araştırmacı-yazar Ali Asker CEMRASİ, Halaç Türkleri ve Türkçenin en dikkat çekici özelliklerini bünyesinde barındıran Halaç Türkçesiyle ilgili yaklaşık yirmi yıldır sürdürdüğü çalışmaları hakkında bilgi verdi. Halaç Türkçesiyle sunumunu gerçekleştiren CEMRASİ’nin konuşmasını, Dr. Abdulkadir ATICI anlık olarak Türkiye Türkçesine aktardı.
Program günün anısına Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu Koordinatörü Prof. Dr. Ali TİLBE’nin konuşmacılara katılım belgesi takdimi ile son buldu.