2. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Başladı
Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) adına 2. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi Üniversitemiz Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ev sahipliğinde başladı.
3 gün sürecek kongrenin açılışında Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve TÜB Alt Kurul Dönem Başkanı Prof. Dr. Mümin Şahin, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. İhsan Soysal ve Prof. Dr. İsmail Yılmaz, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Sağlık bilimleri alanına giren konuları bir bütün içerisinde değerlendirerek, yapılan güncel araştırmaları tartışmak ve yeni disiplinler arası çalışmaların ortaya çıkmasını sağlamak amaçlayan 2. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı.
Kongrenin açılışında konuşan Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nilda Turgut, “Trakya Üniversiteler Birliği adına Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2. Sağlık Bilimleri Kongresine hepiniz hoş geldiniz diyorum. Kongremizi hazırlarken özellikle bilim insanlarımızın, akademisyenlerimizin, doktora ve yüksek lisans yapan öğrencilerimizin bildirilerini sunma fırsatları olacaktır. Yurt içinden ve yurt dışından 68 konuşmacımız kongre programı çerçevesinde 14 panelde bildirilerini sunma fırsatı bulacaktır. Kongre boyunca 146’sı sözlü 52’si poster olmak üzere toplam 198 bildiri paylaşılacaktır. Kongrenin başarılı geçmesini diliyorum.” sözlerine yer verdi.
Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek açılışta gerçekleştirdiği konuşmasında “2011 yılınca Çanakkale Onsekiz Mart, Trakya ve Kırklareli Üniversitelerimiz ile bir araya geldiğimizde nasıl iş birliğimizi geliştirebiliriz? Bölgenin ihtiyaçlarına nasıl katkı sağlarız? diye tartışırken 4 üniversitenin bir araya gelmesiyle Trakya Üniversiteler Birliğini (TÜB) kurduk. 7 yıl kadar kısa bir zamanda ciddi çalışmalar yürüttük. Öğrencilerin dayanışması kaynaşması için sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler düzenlerken bölgenin önceliğine göre yılda iki kez olmak üzere bilimsel toplantılar gerçekleştirdik. TÜB, Ülkemizdeki en aktif olan üniversiteler birliğinin başında yer alıyor. Bugün gerçekleştirecek olan Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi’nin ilki Trakya Üniversitesi’nde yapıldı. İkincisine ise üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Bu kongrenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere candan teşekkür ediyor, yararlı geçmesini diliyorum” dedi.
Kongre açılışında bir konuşma yapan Vali Aziz Yıldırım; “Kongre’de emeği geçenlere teşekkür ederek; Sağlık her şeyin başıdır. Sağlık olmadan bir şey olmuyor. Günümüzün her anında sağlığa olan ihtiyacımızı tekrar fark ediyoruz. Teknolojik alanda ne kadar gelişirsek gelişelim, sağlık alanında ki ihtiyacımız o kadar artıyor.” dedi.
Konuşmasına, Avrupalıların muhteşem Süleyman olarak tanıdığı Kanuni Sultan Süleyman’ın beyti ile devam eden Vali Yıldırım; “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet bir nefes sıhhat gibi. Hepimizin değer verdiği bir şeyler vardır ama bunların en değerlisi şüphesiz sağlığımızdır. Geçtiğimiz günlerde organ nakli ile ilgili sempozyumda da söylemiştim. İnsan mükemmel bir varlık, mükemmel bir fabrika bütün organlar mükemmel bir şekilde birbirleriyle uyum içinde çalışıyor. Organlarımızın kıymetini organlarımızda biz bozukluk olduğunda anlıyoruz. Sağlık alanında bir sürü gelişme var. Bilim insanları tabi ki bunlardan haberdar oluyor. Bu bilimsel gelişmeler neticesinde geliştirilen cihazları derslerde siz öğrencilerimize tanıtıyorlar. Kendi hastalarında kullanıyorlar. Hem teknolojiyi hem bilimsel gelişmeleri, bizim insanımız yapabilirse hem milletimize hem tüm dünyaya büyük hizmetler yapmış oluruz. Yerlileştirme bu anlamda çok önemlidir. Tıp alanında kullanılan cihazlarda büyük ölçüde dışa bağımlıyız. Ümit ediyorum ki yakın zamanda tıp alanında kullanılan pek çok cihazı ülkemizde yapacak hale geleceğiz. Gençlerimizde ve hocalarımızda bu ışığı, gayreti ve çalışkanlığı görüyorum. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Türk Müziği Devlet Konservatuvarı tarafından mini müzik dinletisi sunuldu.
Müzik dinletisinin ardından Kongrenin açılış paneli Üniversitemiz Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker’in oturum başkanlığında “Sağlık Sanayi Buluşması” paneli gerçekleştirildi. Cem Koçak “İlaç Sektöründe Yerlileşmenin Önemi” konusunu ele alırken, Mehmet Emin Ağaç ise “Teknolojik Ürün Üretilmesi, Ürün Çeşitliliği” konusu hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
İlk oturumun ardından Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, programın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere günün anısına Teşekkür Belgesi takdiminde bulundu.