NKÜ Bitki Islahı Topluluğu Tarafından Düzenlenen Tohumculuk Sektörü ve Bitki Islahı Toplantısı
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bitki Islahı Öğrenci Topluluğu tarafından Üniversitemizde Bitki Islahı Endüstrisi ve Tohumculuk Sektörü Günleri düzenlendi.
NKÜ Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıda Türkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı ve Bitki Islahatçıları Alt Birliği Başkanı Dr. Vehbi ESER konuşmacı olarak “Tohumculuk Sektörü ve Bitki Islahı” konusunda katılımcılara bir sunumda bulundu.
Öğretim üyeleri, öğrenciler ve farklı tarım kuruluşlarından oldukça yoğun bir katılımın olduğu toplantı, Bitki Islahı Öğrenci Topluluğu temsilcisinin topluluk amaç ve hedefleri konusunda bilgi vermesi ile başlarken; Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Z. KORKUT tohumculuk sektörü ve bitki ıslahının önemini ve bu konuda Dr. Vehbi ESER’in katılımının önemini vurguladı. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU da gerçekleştirdiği selamlama konuşmasında Bitki Islahı Öğrenci Topluluğunun her yıl düzenli olarak başarılı toplantılar yaptığını belirterek, tohumculuk konusunun önemine değindi.
Konuşmacı Dr. Vehbi ESER ise sunumunda, ülkemizde ve dünyada tohumculuk sektörünün durumunu ve önemini açıklayarak, tohumculuk sektörünün son yıllarda büyük şirketlerin kontrolünde toplandığını ve yakın gelecekte 4 büyük şirketin bu alanı kontrol edeceğinin beklendiğini belirtti. Hem ülkeler, hem de bitki ıslahı için genetik kaynakların oldukça önemli olduğunu ve de bunların korunması gerektiğini açıklayan konuşmacı, ayrıca ülkemize ait bazı önemli genetik kaynakların kullanılarak farklı ülkelerde biotik ve abiotik strese dayanıklı çeşitlerin geliştirildiğinden bahsetti.
Dr. Vehbi ESER, son yıllarda tohumculuk sektöründe yeni teknolojilerin kullanımının ve fonksiyonel ürünlerin önem kazandığını, bunun neticesinde de bitki ıslahında fonksiyonel ürünlerin ıslahına yönelik önemli gelişmeler olduğunu ifade ettikten sonra, bitki ıslahının ülkemiz açısından da oldukça önemli olduğunu, ancak yeterli bitki ıslahçımızın bulunmadığını vurguladı ve “Bu durum dolayısıyla bitki ıslahına daha fazla önem verilmesi gerektiğini ortaya koymuştur” dedi.
Program soru-cevap bölümünün ardından son buldu.