Tekirdağ NKÜ Teknik Bilimler MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü tarafından “Tam Otomasyonlu Prototip Bir Mikro Yeşillik Bitki Yetiştirme Kabini (Konfeti Kabini)” Tasarlandı
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü tarafından “Tam Otomasyonlu Prototip Bir Mikro Yeşillik Bitki Yetiştirme Kabini (Konfeti Kabini)” tasarlandı.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi tarafından desteklenen Araştırma Projesi sonucunda Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Akademisyenleri Prof. Dr. Funda ERYILMAZ AÇIKGÖZ, Öğr. Gör. Dr. Fatma Funda ÖZDÜVEN ile Rektörlük Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Dr. Figen TAŞCI DURGUT tarafından “Tam Otomasyonlu Bir Mikro Yeşillik Bitki Yetiştirme Kabini (Konfeti Kabini)” tasarlanıp geliştirilerek bir prototip oluşturuldu.
Geliştirilen tam otomasyonlu Mikro Yeşillik Bitki Yetiştirme Kabini (Konfeti Kabini), mikro yeşillik yetiştirme için gerekli parametreleri kayıt ve kontrol edebiliyor. İmalatı gerçekleştirilmiş olan mikro yeşillik yetiştirme kabininde kabin içi sıcaklık, nem ve karbondioksit değerlerinin izlenmesi ve kontrolü, ayrıca LED aydınlatma dalga boyu, havalandırma ve sulama süresi kontrolü ve zamanlaması yapılıyor. Bununla birlikte kabin içinde mikro yeşilliklerin tohum ekiminden hasata kadar vejetasyon sürecinin izlenebilmesi için kamera sistemi de kullanılmakta ve veriler bilgisayar ortamında kayıt altına alınmakta.
Ar-Ge Çalışması Bakımından Yaygın Etki ve Katma Değeri Bulunuyor
Prototipi geliştiren Bilim İnsanları tarafından, Ar-Ge çalışması bakımından yaygın etki ve katma değeri olan bu çalışma sonucunda üretilen teknolojinin inovasyon seviyesinin yüksek olduğu ifade edildi. “Üzerindeki sensör ve kameralarla farklı parametreleri ölçerek bildirim yapabilen bir bitki yetiştirme ortamı olarak uygun görülmüştür” şeklinde açıklamada bulunan Proje ekibi, ayrıca Prototipin bu özellikleriyle ülkemizde bundan sonra bu konuda yapılacak çalışmalar için ilk aşama olma niteliği taşıdığını belirterek; yerli ve milli üretimi destekleyen, katma değeri yüksek olan bu teknoloji ile tarımsal otomasyon alanında ülke ekonomisine katkı sağlanacağının düşünüldüğünü söyledi.
Proje ekibi, “Bu yaklaşımlar ile birlikte yapılan çalışmayla üniversitelerin aktif rol aldığı, üretilen bilginin değere dönüştürülmesi sürecinde sanayi ve kamuyla yakın iş birliği içerisinde olduğu girişimci üniversite modeline doğru geçiş için üniversitemiz özelinde pozitif etkiler sağlayacağı öngörülmektedir” şeklinde konuştu.
Patent Başvuru Yapıldı
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi BAP Birimi tarafından desteklenen ve proje süresi 15 ay olan, NKUBAP.42.GA.22.356 numaralı “Tam Otomasyonlu Prototip Bir Mikro Yeşillik Bitki Yetiştirme Kabini İmalatı ve Yetiştirme Ortamı Performansının Değerlendirilmesi” Bilimsel Araştırma Projesi sonucunda üniversite hak sahipliğinde patent başvurusu da yapıldı. Patent başvurusu yapılan bu ürün için belirlenen yol haritasında hedefin, ürünün gelişime açık yönlerinin tamamlanması adına ulusal fon sağlayıcılardan destek sağlanması ve ürünün ticarileşmesi için faaliyetlerin gerçekleştirilmesi olarak ifade edildi.