2024-05-23

Tekirdağ NKÜ’de ‘Murat Kamil Tırpancı Kütüphanesi’ Törenle Açıldı



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin yeni kütüphanesi olan ‘Murat Kamil Tırpancı Kütüphanesi’nin resmi açılış töreni gerçekleşti.

Üniversitemiz Genel Sekreterlik görevindeyken vefat eden Murat Kamil TIRPANCI’nın anısına üniversite senatosu kararıyla adı verilen yeni kütüphane binasının açılış törenine Türkiye Büyük Millet Meclisi 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, Tekirdağ Vergi Mahkemesi Başkanı Halil GÜNDÜZ, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve Eşi Selda ŞAHİN, Merhum Murat Kamil TIRPANCI’nın Eşi Nazan TIRPANCI ile Oğulları Ahmet Osman TIRPANCI, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Av. Ali GÜMÜŞ, MHP Tekirdağ İl Başkanı Süleyman Fethi ŞİRİN, Ergene Belediye Başkanı Müge YILDIZ TOPAK, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Tekirdağ NKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, Prof. Dr. Gülsüm ÖZKAN ve Prof. Dr. Murat TAŞAN, Merhum Dr. Sadık AHMET’in eşi Işık AHMET, Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ARAS, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet HACIOĞLU, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet ÜZGÜN, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan ULUSAN, Sağlık İl Müdürü Dr. Ali Cengiz KALKAN, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yaşar ESEN, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Fatma Derya ALAN, Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat AHMET, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim ŞERİF, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa TRAMPA, Tekirdağ NKÜ Senato Üyeleri, Fakültelerin Dekanları ve Yüksekokul Müdürleri, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Sevim GAYTANCIOĞLU, siyasi parti ve STK temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, basın mensupları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan törende konuşan Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, akrabası olan Merhum Genel Sekreter Murat Kamil TIRPANCI’nın adının üniversite senatosu kararıyla Üniversitemiz Kütüphanesine verilmesinden dolayı duygulandığını söyledi. Prof. Dr. ŞENTOP konuşmasının devamında, kütüphanelerin işlevlerini tam yerine getirebilmeleri için 7 gün 24 saat hizmet vermeleri gerektiğini belirterek, konuya dair kendi akademik yaşamından örnekler paylaştı ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Murat Kamil Tırpancı Kütüphanesi’nin de 7/24 açık olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Merhum Murat Kamil TIRPANCI’ya Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında, “Üniversiteler bilgi üretiminin ve yayılmasının en önemli merkezleridir. Bu bilgi üretiminde ve yayılmasında ise kütüphaneler hayati bir rol oynar. Kütüphaneler, sadece kitapların saklandığı mekanlar olmanın ötesinde, öğrenciler, akademisyenler ve tüm araştırmacılar için bilgi ve kaynak bulma, araştırma yapma ve öğrenme imkânı sunan önemli kurumlardır. Murat Kâmil Tırpancı Kütüphanesi, 12.000 metrekarelik alana sahip ve bir günde 2.000 kütüphane kullanıcısına 7 gün 24 saat hizmet verebilecek kapasitede tasarlanmış ve hizmete açılmıştır. 74.000'den fazla basılı kitap, 50.000’den fazla e-dergi, 4.100’den fazla tez, 11.500 açık arşiv yayını ve 650'den fazla süreli yayına ev sahipliği yapmaktadır. Modern ve işlevsel tasarımıyla, öğrencilerimize ve akademisyenlerimize en iyi çalışma ortamını sunmayı amaçlamaktadır” dedi.

Murat Kamil Tırpancı Kütüphanesi'nin yapımında emeği geçen ve katkıda bulunanlara teşekkür eden Rektör Prof. Dr. ŞAHİN, sözlerini “Murat Kâmil Tırpancı Kütüphanesi'nin, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'ne ve tüm Tekirdağ'a hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından, günün anlam ve önemine istinaden Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP ve Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Nazan TIRPANCI ve Osman TIRPANCI plaket takdiminde bulundu.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN’in okuduğu dua sonrası kurdele kesim törenine geçildi. Konukların Kütüphane binasını gezmesi ile program sona erdi.