Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet BAŞER, İklim Değişikliği Dolayısıyla Tarımda Hasat Tarihinin Erkene Çekilebileceği Konusunda Basına Demeç Verdi
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet BAŞER, iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle “Türkiye'de yetiştirilen ürünlerin ekiminin ve hasat tarihinin erkene çekilebileceğini” bildirdi.
İklim değişikliğinin Türkiye'deki tarım takvimine etkisiyle ilgili Anadolu Ajansı (AA) muhabirine değerlendirmelerde bulunan BAŞER, dünyada 4.8 milyar hektar tarım alanı bulunduğunu ve bunun 1.5 milyar hektarında tarım yapıldığını söyledi.
Türkiye'de çayır ve meralar da dahil tarım alanı olabilecek alanların yaklaşık 382 milyon hektar olduğunu ve bunun 23.5 milyon hektarlık bölümünde tarım yapıldığını belirten BAŞER, iklim değişikliği ve tarım yapılan alanların hızlıca diğer alanlara kayması nedeniyle tarım alanlarının giderek azaldığını vurguladı.
Bu azalmanın önüne geçebilmek için değişen iklime uygun şekilde tarım yapılması gerektiğini kaydeden BAŞER, "İklim değişikliği Türkiye'de gelecekte ürünsel değişimlere neden olacak ve eğer sıcaklar böyle giderse özellikle yazlık ekilen bitkilerin ekimlerini erkene çekeceğimiz için hasat tarihimiz de en az bir ay öne gelecek" dedi.
İklim değişikliğinin aynı hızla devam etmesi durumunda sulama yapılan alanlarda özellikle çeltik, mısır, pancar ve yonca gibi ürünlere kısıtlamalar gelebileceği tahminini paylaşan BAŞER, özellikle yazlık ürünlerin deseninin, hatta türlerinin değişebileceğini aktardı.
Daha ayrıntılı bilgi için: https://www.aa.com.tr/tr/yesilhat/iklim-degisikligi/iklim-degisikligi-tarimda-hasat-tarihini-erkene-cekebilir/1821463