2021-03-20

100. Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Âkif Sempozyumu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un Teşrifleriyle Üniversitemizde Coşkuyla Gerçekleştirildi



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Binası Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un teşrifleriyle gerçekleştirilen açılış töreni ile hizmet vermeye başladı.

Açılış törenine Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM, Tekirdağ AK Parti  Milletvekilleri Çiğdem KONCAGÜL ve Mustafa YEL, Cumhuriyet Başsavcısı Soner GÜL, Cumhuriyet Başsavcı V. Uğur ÖZCAN, Adalet Komisyonu Başkanı Naci ERGİN, 1. İdare Mahkemesi Başkanı Ejder GÖRCEĞİZ, 2. İdare Mahkemesi Başkanı Özkan ATASEVER, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Özbekistan Büyükelçisi Mehmet Süreyya ER, Vali Yardımcısı Murat EREN, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun KAYA, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Osman KILIÇ, İl Emniyet Müdürü Mehmet ERDUĞAN, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Mestan ÖZCAN, Hayrabolu Belediye Başkanı Osman İNAN, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı Hikmet ATA,  Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa ÇETİN, AK Parti Süleymanpaşa İlçe Başkanı Sezai ÇETİN, MHP Süleymanpaşa  İlçe Başkanı Hüseyin ÜRETÜRK, Kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Rektör Yardımcıları, Genel Sekreter  ile akademisyenler katıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP konuşmasında “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi benim için kıymetli bir üniversite. Tekirdağlı olmam nedeniyle Tekirdağ’daki bir üniversitenin Türkiye’nin nadir üniversitelerinden birisi olması için başta Rektörümüz olmak üzere bütün hocalarımızla birlikte hep beraber gayret gösteriyoruz. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin fakültelerinden biri de Hukuk Fakültesi. Hukuk Fakültesi güzel bir başlangıç yaptı.  Farklı yerlerden çok kıymetli hocalarımızı bünyesine kattı. İnşallah bu süreç Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin diğer fakültelerinde olduğu gibi devam da edecek. Hukuk Fakültemizin de iyi öğrenciler yetiştireceğini biliyor ve inanıyorum. Bunun için de hep beraber elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bugün burada hem Hukuk Fakültesi’nin hem de Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin yeni binası olarak hizmet verecek bu binanın açılışını yapmak için bir araya geldik. Hukuk Fakültesi’nde ilköğrenime başlayan öğrencilerime söylüyorum ama burada da ifade etmek isterim: hukuk bizim yaşadığımız hayatın görünmeyen yüzüdür. Tabiri caizse bir madeni para düşünürsek bu madeni paranın tura tarafı yaşadığımız hayatın kendisidir. Yazı tarafı da hukuktur. Bunu biz o madeni para ters döndüğünde anlıyoruz. Hayatımızın her alanı hukuk tarafından düzenlenmiştir.” dedi.

Törende konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN “Yoğun programına rağmen bizleri yalnız bırakmayarak programımıza teşrif eden, her zaman destekleri ile yanımızda olan kıymetli Meclis Başkanımız Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamıza şahsım ve Üniversitem adına çok teşekkür ediyorum.” sözlerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından açılışı yapılan binayı gezerek yerinde incelemelerde bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP,  akademisyenlerle bir araya geldi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Binası açılışı sonrasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, Rektörlük Sanat Galerisinde açılan “Mehmet Akif Fotoğrafları Sergisini gezdi. Mehmet Akif’in yaşamını anlatan fotoğrafları inceleyen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP,  sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik etti.

Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM, Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ tarafından günün anısına Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a takdimde bulunuldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un himayelerinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Türk Dil Kurumunca desteklenen “100. Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Âkif Sempozyumu” gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, bir konuşma gerçekleştirerek “Bugün burada anlamlı ve değerli bir sözü ve o sözün sahibini anmak ve anlamak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. “Söz” milli mutabakat metni İstiklal Marşı; sözün “sahibi ise” milletin dili ümmetin vicdanı olan Mehmet Akif ERSOY’dur.” sözlerine yer verdi. “İstiklal Marşının aynı zamanda İstikbal Marşı olarak da kaleme alındığını ifade eden Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ, “Bu yönüyle milletimizle birlikte tüm mazlum milletlerin özgürlük mücadelesine ilham kaynağı olmuştur.” dedi. 

Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ise sempozyumun açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Müslüman Türk’ün yurdu işgal edilmek, canı, cananı yok edilmek; varlığı, imanı ve namusu ayaklar altına alınmak istendiğinde “korkma” diyen güven ve umut verişi sözün mesajlarını anlamak, o kutlu çağrının sahibini daha yakından tanımak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. O kutlu söz İstiklal Marşı’dır. “Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” diye başlayan bu marş herhangi bir marş değil, Türk milletinin milli andıdır.  100 yıldır hiçbir şekilde eskimemiş, anlam ve değerinden hiçbir şey kaybetmemiş bir sözdür.  Bugün dünden çok daha anlamlı ve değerli bir mutabakat metnidir. O kutlu sözün sahibi topyekûn Türk Milletidir, Türk milleti adına konuşan ise Mehmet Akif’tir.  Mehmet Akif herhangi bir şair değil; emperyalist güçler tarafından yeryüzünden silinmek, makus bir kadere mahkûm edilmek istenen bir milletin sesi, aklı ve vicdanıdır.  Topu ve tüfeğiyle saldıran düşmana çelik zırhlı duvar olup “dur” diyen imanın ta kendisidir.  Cephede silah, ilim meclisinde bilgi ve akıldır.”

Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN sempozyumun düzenlenmesinde Sayın Meclis Başkanımız Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamıza, destekleriyle güçlendiren Türk Dil Kurumuna ve sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerini “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın. Milli şairimizin ruhu şad; mekânı cennet olsun.” diyerek noktaladı.

Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi ERSOY şunları söyledi: “2021 yılı Cumhurbaşkanımızın himayelerinde “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı” ilan edildi. Bu kapsamda ülkemizde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bugün de burada Meclis Başkanımız Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP himayelerinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde düzenlenen ve Türk Dil Kurumu tarafından da desteklenen bir sempozyumda bir araya gelmiş bulunuyoruz.   Mehmet Akif ERSOY, Türk Milletinin geçmişten getirdiği gücünü ve karakterini fevkalade bir şekilde gözler önüne sermiştir. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın temennisine hepimiz yürekten katılıyoruz. Ezelden beri hür yaşamış bundan sonra da hür yaşayacak bu millete zincir vurulmasına bu aziz milletin hiçbir ferdi izin vermeyecektir.”

Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM da konuşmasında “Türk Milletinin bağımsızlığı için kanlı çatışmalar sürerken Maarif Vekaleti bir istiklal marşı bir milli marş yarışması başlatmıştır. Bu marş için 500 lira ödül koyulmuş ve yarışmaya 724 eser katılmıştır. 12 Mart 1921 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığını yaptığı meclis oturumunda okunan Mehmet Akif ERSOY’un Türk ordusuna ithaf ettiği İstiklal Marşı şiiri TBMM Genel Kurulu tarafından Milli Marş olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşı Kurtuluş Savaşı’nın en çetin döneminde milletimize moral ve cesaret kaynağı olmuştur.” diyerek İstiklal Marşının öneminden bahsetti. 

“İstiklal Marşı milli mücadele yıllarında ülkenin her köşesinde dalga dalga yankılanarak milletimizin azmini, inancını ve mücadele gücünü arttırmıştır.” diyen Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM “Her mısrasında tarihimiz, değerlerimiz ve ortak değerlerimiz vatan ve bayrak aşkı bulunan İstiklal Marşımız Türk Milletinin geleceğine ışık tutmaya devam edecektir.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Gazeteci Yazar D. Mehmet DOĞAN “Milli Mutabakat Metni Olarak Yüzüncü Yılında İstiklal Marşı’nın Anlamı” isimli sunumu ile açılış oturumunu gerçekleştirdi.

Üç gün boyunca 65 bildirinin sunulacağı sempozyum, Üniversitemizin Youtube kanalından takip edilebilecek.