Bir Hilal Uğruna: Makedonya’dan Çanakkale’ye Yaşanmış Hikâyeler
Üniversitemiz Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BALKAM) tarafından “Bir Hilal Uğruna: Makedonya’dan Çanakkale’ye Yaşanmış Hikâyeler” konulu online söyleşi düzenlendi.
BALKAM Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ Moderatörlüğünde ve Kırklareli Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr.Ertuğrul KARAKUŞ’un konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Bülent EKER ve Prof.Dr. Yılmaz ÇAKICI, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan BALKAM Müdürü Doç.Dr. Sezai ÖZTAŞ “Çanakkale Cephesine çok farklı coğrafyalardan katılımlar olmuştur. Bugün 18 Mart olması sebebiyle düzenlediğimiz konferans ile Çanakkale Savaşı’na farklı bir cepheden bakmayı amaçladık. Çanakkale Savaşlarına Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Rumeli ve Balkanlar özelliğinden bakmak istedik. Balkanlardaki kaybedilen topraklardan Çanakkale Cephesine binlerce vatansever katılmıştır. Bu bağlamda konuğumuz Doç.Dr. Ertuğrul KARAKUŞ, şehit ve gazi yakınlarıyla görüşmeler gerçekleştirmiş ve bu değerli görüşmeleri kayıt altına almıştır.” diyerek sözü konuşmacıya devretti.
Doç.Dr. Ertuğrul KARAKUŞ konuşmasında “Bugün her sene işlenen konulara farklı bir pencereden bakmayı amaçlıyorum. Balkanlardaki köylerde Osmanlı Dönemine ait mezar taşlarıyla ilgili araştırma yaparken, köylerin yaşı ileri gelenlerinden Çanakkale’ye dair günümüze taşınması gereken anektodlar öğrendim. Bu bilgiler istatistiki değil; bizzat insanların yaşamlarına dokunan anılar. O bölgenin özel ortamlarından da bahsederek bir çalışma oluşturmaya gayret ettim. Bu insanlar kahraman. Unutulmaması gereken isimler.” sözlerine yer vererek Çanakkale Savaşı’nın önemini “hayat mebat meselesi” olarak değerlendirdi.
Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Aydınlatıcı bilgiler verdiği için Doç.Dr. Ertuğrul KARAKUŞ hocamıza çok teşekkür ediyorum. Evladı fatihan torunu olarak bizler için bu topraklar çok anlamlı. Çanakkale hepimiz için çok önemli. Tarihte bir ölümsüzlük abidesi olarak yerini almıştır. Hepimizin örnek alması gereken bir savaştır Çanakkale. Dolaysıyla da İstiklal’den İstikbal’e dediğimiz İstiklal Marşımızın 100. yılında da inşallah o zamanki ecdadımızın bilinci ile o imanla bizler çalışmalarımızı hangi alanda gerçekleştiriyorsak Türklüğün ve Müslümanlığın ismini bir o kadar daha başarılı bir hale getirmek zorundayız. Bizlere bu toprakları yad ettikleri içini bizlere bu topraklarda yaşamımızı sağladıkları için tüm şehitlerimize ve gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yine hala vatanımız için canını feda eden şehitlerimize Rabbimden rahmet, gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Bu münasebetle, bizler de Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak yeniden 18 Mart Şehitler Gününü anıyor ve Çanakkale Deniz Zaferini kutluyoruz.” dedi.
Doç.Dr. Sezai ÖZTAŞ’ın, verdiği değerli bilgiler için Doç.Dr. Ertuğrul KARAKUŞ’a ve programa katılım sağlayan tüm akademisyenler ile öğrencilere teşekkür etmesiyle program son buldu.