Moleküler Taksonomi ve Son Gelişmeler Konulu Seminer Düzenlendi
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından “Moleküler Taksonomi ve Son Gelişmeler” konulu seminer düzenlendi.
Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salon’da düzenlenen seminere Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail YILMAZ, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Evren CABİ, akademisyenler ile öğrenciler ilgi gösterirken konuşmacı olarak Almanya’nın Nees Bitkilerin Biyoçeşitliliği Enstitüsü Prof. Dr. Dietmar QUANDT katıldı.
Seminer öncesi konuşan Prof. Dr. Evren CABİ, katılımcıları selamlayarak, moleküler taksonomideki gelişmelerin önemine değindi.
Prof. Dr. Dietmar QUANDT, Taksonomi çalışmasının hayvanlar ve bitkilerle karışık olarak yapılabileceğini, Dünya’nın farklı yerlerinde farklı barkotlamanın kullanılabileceğini, barkodlardaki belli kalınlık ve aralıktaki çizgilerin sekans ve kalınlıklarına bakıldığını kendisinin yaptığı çalışmada dikey çubuklar yerine renklerin aralıklarına ve kalınlıklarına bakacağından söz etti. Bu tekniğin uygulanabilmesi için bu projede bir standartlaşmaya gidildiğini kaydeden QUANDT, ilk olarak DNA çıkarıldığını sonrasında sıraya koyularak bilgilerin veri tabanı olarak bilinen database girildiğini ve sonucun bize hayvan ve bitkiler hakkında bilgi verdiğini belirtti. Türlerin ayrılması için genetik uzaklığın %2’den fazla olması gerektiğini belirten QUANDT, coğrafi bölgenin önemine değinerek, coğrafi bölgenin stabil olmasının taksonomi açısından en doğru sonuca ulaşması için önemli olduğunu söyledi.
Program günün anısına toplu fotoğraf çekimiyle noktalandı.