2021-08-04

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bülent EKER “Üniversite Yolunda” Programına Konuk Oldu



Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent EKER, Bengü KANTEKİN’in sunduğu TV100 kanalında canlı olarak yayınlanan “Üniversite Yolunda” programına konuk olarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Üniversite adaylarını bilgilendirmek amacıyla hazırlanan programda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bülent EKER, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin, eğitim olanakları, başarıları, üniversitenin uluslararası yönü, üniversite-sanayi iş birlikleri, teknolojik gelişmeler, pandemi sürecinde uzaktan eğitim süreci gibi konulara değindi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Bülent EKER’in programda Üniversitemizi tanıtarak “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 2006 yılı içerisinde kurulmuş olup şu anda 15 yılını tamamlayan bir üniversite. Akademik yaşantısı içerisinde güç veren 1184 akademisyeni, 529 idari personeli, 1132 sözleşmeli personeliyle birlikte büyük bir üniversite olma hedefi içerisinde yoluna devam ediyor.  Misyonu geleceği yakalayabilmek, üretken bir üniversite olabilmek, bunun yanında sanayi iş birliğini doruk noktalara çıkartarak girişimci ve araştırıcı bir üniversite olma yolunda çaba gösteriyor. Tabi bulunduğumuz konum itibari ile hem İstanbul’a yakın olmamız hem de aynı zamanda Balkanlara yakın olmamız dolayısıyla bu bağlantıyı da kurmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla Rumeli bağlantısını kuran üniversite olarak adlandırılmamız herhâlde doğru bir tanım olacaktır.” sözlerine yer verdi.

Yeni açılan program ve bölümleri tanıtan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent EKER, “Bu dönem içerisinde Acil Afet ve İlk Yardım, Grafik Tasarım, Aşçılık, Giyim ve Tasarım Teknolojileri Programlarımız ile Çorlu Mühendislik Fakültemizde Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümümüz devreye girecek. Gelecekte üç alanın çok önemli olacağını biz pandemi ile birlikte görmüş olduk. Bunlardan birincisi tarım, ikincisi sağlık ve üçüncüsü de savuma olarak kendini gösteriyor. Dolayısıyla üniversitemizde bu üç temayı dikkate alarak vizyon oluşturuyoruz. Bunun haricinde Tekirdağ’ın tarım ve sanayi kenti olması, 4874 tane sanayi işletmesinin bölgemize hizmet veriyor olması, 14 OSB (Organize Sanayi Bölgesi) ve 1 ASB (Avrupa Serbest Bölgesi)nin varlığını gündeme getiriyor. Bu bilgiler neden önemli? Bizim öğrencilerimize çalışma ortamları oluşturması açısından önemli. Bu da bizim eğitim sistemimiz içerisinde bazı değişiklikler yapılmasına neden oluyor. Bu değişiklikler içerisinde özellikle 3+1 dediğimiz meslek yüksekokulları içerisinde öğrencilerin 3 sene boyunca teorik eğitim alması bir dönem boyunca da eğitimlerini uygulamalı olarak yapması demek ve +1 dediğimiz tümleşik eğitimden de bahsetmek istiyorum. Yıllardır üniversitemizde uyguladığımız bu sistemin YÖK tarafından kabul edilen intörn uygulaması söz konusu. Ona da adaptasyonumuz gerçekleşmiş durumda. Tabi bunlarla birlikte güncel konuların ders müfredatına alınmasıyla birlikte öğrencilerin çalışma ortamları sağlanmış durumda. Az önce de belirttiğim gibi 14 OSB’nin ve 1 ASB’nin olması, sanayi kuruluşlarıyla yapmış olduğumuz işbirliği protokolleriyle öğrencilerimizin bu alanlarda çalışma imkanlarına kavuşması, dolayısıyla öğrencilerin çalışma koşullarını bu yolla yakalaması anlamına geliyor. Bunun sonucunda baktığınız zaman öğrenci tercih ettiği üniversitelerin arasına Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’ni de katıyor. Üniversite- Sanayi iş birliği içerisinde projelerin oluşması, bu projelere bağlı olarak çözümler getirilmesi, bünyemizde bulunan NKÜTEKNOKENT’in de yapmış olduğu katkı yadsınamaz. Çünkü teknokent’imiz Türkiye’deki 88 tane teknokent içerisinde 21. sırada, şu anda değerlendirmeler içerisinde 2000 yılından sonra kurulan teknokentlerin içerisinde 4. sırada yer almakta.  TTO (Teknoloji Transfer Ofisi) ya da buna bağlı olarak Kuluçka Merkezlerinin oldukça gelişmiş olması, bünyesinde bulunan stand maker adlı kodlama laboratuvarları artı printer atölyelerinin ve digital kütüphanenin olması öğrencilerin tercih nedeni olabiliyor.” dedi.  

Rektör Yardıcısı Prof. Dr. Bülent EKER, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin öğrencilerin geleceklerini kendilerinin hazırlamasını sağlayacak imkanları sunduğunu belirterek “Türkiye’deki tüm üniversiteler biliyorsunuz 209 tane üniversite var.  Bu üniversiteler belirli kriterlere göre sınıflandırmalar yapılıyor. Yapılan sınıflandırmalar neticesinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi oldukça başarılı bir üniversite olduğundan dolayı Girişimcilik sıralamasında 48. sırada yer alıyor. İlk 50 üniversite Türkiye’de Girişimci ve Yenilikçi Üniversite olarak adlandırılıyor. Bu değerlendirme neticesinde TÜBİTAK tarafından verilen girişimcilik desteklerini alabiliyorlar. 200 bin lira civarında bir hibe desteğinden faydalanmak söz konusu.  Öğrencinin hazırladığı ilginç ve özellikle yapay zeka alanında ürettiği projeler sayesinde yenilikleri de takip etme fırsatları doğuyor. Yenilikler haricinde ülkenin yerli ve milli değeri olan yerli sanayiye de katkıda bulunmuş oluyor. Proje yapmak beraberinde ilerleyen süreçte AR-GE merkezlerinde ya da TEKNOKENT’lerin içerisinde şirketleşme yapılarının oluşmasına neden oluyor.    Öğrenci mezun olduğunda şirketleşmesini de beraber getiriyor. Öğrencinin geleceğini kendisinin hazırlamasına imkân verilmiş oluyor.  Üniversitelerde bilimsel alanın yanında öğrencilerin sosyalleşeceği alanlar da Üniversitemizde mevcut. Öğrenci toplulukları, ücretsiz kurslar, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerin yanında üniversitemize kazandırdığımız kampüsümüzün yan tarafında bulunan Atatürk Koruluğu olarak bilinen bu alanı hem personelimizin hem de Tekirdağ halkının rahat nefes alabilecekleri bir tesisi de yakın bir tarih içerisinde devreye soktuk. Bu konu ile ilgili bizden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Meclis Başkanımız Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamıza ayrıca teşekkür ediyoruz.” sözlerine yer verdi.

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent EKER “Öğrencilerin iki tane hedeflerinin olması lazım. Birincisi zamanı iyi yönetmek, diğeri de fırsatları değerlendirmek. Kaynakları çok iyi bir şekilde analiz ederek hangi üniversitenin hangi olanaklara sahip olduğunu değerlendirmenin yanı sıra çok istedikleri birkaç üniversiteyi ziyaret etmelerini öneririm. Üniversitemizin içerisinde oluşturduğumuz Ağustos ayının 15’inde devreye girecek sanal üniversite fuarı oluşturuldu. Sanal üniversite fuarında öğrencilerimiz çok rahat bir şekilde her bir bölüm hakkında bilgi sahibi olarak sunulan imkanları değerlendirebilirler. Yine bu fuarda öğrenciler görüşmek isterlerse o bölümün öğretim elemanlarıyla yüzyüze ikili görüşmeleri yapabilirler. Gençlerimizin her şeyden önce kendi istekleri çok önemli. Konusunda uzman, çalışmalarıyla, bilimsel eserleriyle kendisini tanıtmış üniversiteler ön planda olacaktır. Bu konuda biz Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak hazırız.” dedi.