Tekirdağ NKÜ’de Uluslararası Katılımlı ‘Toprak Sağlığı ve İklim Değişikliğine Uyum Kongresi’ Gerçekleşti
Ülkemizin ilk ‘Toprak Sağlığı ve İklim Değişikliğine Uyum Kongresi’, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, yurt içi ve yurt dışından konunun uzmanı araştırmacılar, üreticiler, basın mensupları ve öğrencilerin katılımıyla 5 Mart 2024 tarihinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde düzenlendi.
Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen kongre, Organizasyon Komitesi Başkanı Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin TUNA’nın açılış konuşması ile başladı.
Daha sonra Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Halim ORTA ‘İklim Değişikliği, Yağış ve Su Kaynakları Üzerindeki Olası Etkileri ve Su Kullanım Verimliliği Yüksek Yeni Sulama Yöntemleri’ üzerine sunumunu gerçekleştirdi. Konferansın sabahki oturumu daha sonra Üniversitemiz Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK’ün ‘Toprak Sağlığı ve Değişen İklim Koşullarında Tarımsal Üretimdeki Rolü’, Bulgaristan’ın Plovdiv Ziraat Üniversitesi Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Mariana PETKOVA’nın ‘Yararlı Toprak Mikroorganizmalarının Toprak ve Bitki Sağlığı Üzerine Etkileri’, Prof. Dr. Metin TUNA’nın ‘Yem Bitkileri ve Toprak Sağlığı’, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Müdürlüğü Araştırıcılarından Zir. Yük. Müh. Bekir AÇIKBAŞ’ın ‘Sürdürülebilir Bağcılıkta Örtü Bitkilerinin Toprak Sağlığı Bakımından Önemi’ başlıklı konuşmaları ile tamamlandı.
Kongrenin öğleden sonraki oturumu Kırklareli Toprak Su Araştırma Enstitüsü Araştırıcılarından Dr. Mehmet Ali GÜRBÜZ’ün ‘Toprak Islahı Uygulamalarının Su Kullanma Randımanına Etkileri’ başlıklı sunumu ile başladı. Öğleden sonraki oturum Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Kuraklık Merkezi Araştırıcılarından Zir. Yük. Müh. Rıfat Zafer ARISOY’un ‘Koruyucu Toprak İşleme Sistemleri (Doğrudan Ekim ve Şeritvari Toprak İşleme)’, Bulgaristan’ın Plovdiv Ziraat Üniversitesi Agronomi Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Zvezdomir JELEV’in ‘Bütüncül Toprak İdaresi ve İklim Değişikliğine Uyum’ başlıklı sunumu ile devam etti. Verilen kahve arasından sonra kongrenin son oturumunda Amerika Birleşik Devletlerinin Vermont Üniversitesi Toprak Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Lindsey RUHL ‘Toprak Sağlığının Prensipleri ve Vermont Eyaletindeki Çalışmalar’ başlıklı ve yaklaşık bir buçuk saat süren sunumunu yaptı. Dr. RUHL’un sunumunda yanında getirdiği bazı araç ve gereçler ile demonstrasyonlar da yapması hem ilgi çekti hem de konunun katılımcılar tarafından daha iyi kavranmasını sağladı.
Tüm paydaşların bir arada olduğu toplantıda gün boyunca zamanımızın en önemli sorunu olarak karşımıza çıkan iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini minimize etmede toprak sağlığının rolü ve alınması gereken diğer tedbirler sıcak ve samimi bir ortamda tartışıldı. Konunun önemi dolayısıyla gerçekleşen verimli tartışma ortamından dolayı süresini bir miktar aşan kongre, 18.45’te kongrenin değerlendirilmesi ve bir sonraki kongrede tekrar bir araya gelme temennilerinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile başarılı bir şekilde tamamlandı.