2023-10-24

Tekirdağ NKÜ İlahiyat Fakültesi Tarafından “IV. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ’da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu” Gerçekleştirildi



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından ‘IV. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu’ düzenlendi.

Çevrim içi olarak gerçekleşen sempozyumun açılış oturumuna Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN konuşmacı olarak katılarak birer açış konuşması gerçekleştirdiler. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan AKKIR tarafından sunulan açılış oturumu, İlahiyat Fakültesi Youtube kanalından da canlı olarak yayınlandı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN törenin açılış konuşmasına Gazze’de yaşanan insanlık dramını kınayıp, hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize başsağlığı dileyerek başladı.

Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN konuşmasının devamında, “Bu Sempozyum aracılığıyla Tekirdağ’ın geçmişten günümüze dini ve kültürel boyutunu siz değerli akademisyenler ve araştırmacılar sayesinde tanıyacağız ve tüm Türkiye’ye de tanıtacağız. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafından seçkin akademisyenlerin ve araştırmacıların katıldığı, Tekirdağ’da Sosyal, Kültürel ve Dini hayatın farklı boyutlarının ele alınacağı bu Sempozyumda, emeği geçen herkese, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesine ve değerli konuşmacılara tekrardan teşekkür eder, Sempozyumun hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN de gerçekleştirdiği konuşmada, “İlkini 2019, ikincisini 2021 yılında, üçüncüsünü de geçtiğimiz yıl tertip ettiğimiz geniş katılımlı böyle bir sempozyumun dördüncüsünü düzenlemenin mutluluk ve bahtiyarlığını yaşıyoruz. Gerçekleştirmekte olduğumuz bu sempozyumun amacı, tarihi süreçte Tekirdağ’da gerek dini ve kültürel hayatın şekillendirilmesinde ve yönlendirilmesinde etkisi ve katkısı bulunanları, gerekse dini ve kültürel hayatın değişik alanlarındaki tezahürlerini ortaya çıkarmak, tanımak, tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak suretiyle bu konuda hem derin bir tarih bilinci oluşturmak, hem de geniş bir bilimsel araştırma alanına olanak sağlamaktır” dedi.

Doç. Dr. Ramazan AKKIR da açılış konuşmasında “Tekirdağ'ın dini ve kültürel hayatını çok boyutlu olarak ortaya koymak için Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültemiz tarafından düzenlenen IV. Uluslararası Geçmişten Günümüze Tekirdağ'da Dini ve Kültürel Hayat Sempozyumu'na hoş geldiniz. Protokol takdimine geçmeden önce, içinde yaşadığımız dünyanın oldukça zor bir dönemden geçmekte olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Yaşadığımız coğrafyanın bir parçası olan Gazze'de büyük bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Türkiye akademik camiasının bir parçası olan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak, İsrail'in Filistin halkına yönelik insanlık dışı saldırılarını şiddetle kınadığımızı belirtmek istiyoruz” dedi.

Açılış oturumunun ardından sempozyum, öğleden sonra tebliğ oturumları ile devam etti. 3 oturumda toplam 12 tebliğ sunuldu. Tebliğ oturumları da Tekirdağ NKÜ İlahiyat Fakültesi Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı. İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN, sempozyumun kapanış oturumunda da bir konuşma gerçekleştirerek “Sempozyumun hayata geçmesinde teşvik ve yardımlarını esirgemeyen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’e şükranlarımı sunuyorum” dedi ve tüm katılımcılar ile emeği geçenlere teşekkür etti. Dekan KESKİN ayrıca sempozyumda sunulan tebliğler ile önceki sempozyumların kitaplarını İlahiyat Fakültesinin web sitesinde yer aldığını belirtti.