2023-10-27

Tekirdağ NKÜ’de ‘Tarımı Tehdit Eden Tehlike ‘Kuraklık’ Konulu Konferans Düzenlendi



Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOVAM) Müdürlüğü ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğiyle “Tarımı Tehdit Eden Tehlike: Kuraklık” konulu konferans düzenlendi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet ÇETİN, Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü temsilen İl Müdür Yardımcısı Ahmet TOKGÖZ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, Tekirdağ NKÜ Genel Sekreter V. Dr. Öğr. Üyesi Fatih TUNA, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve TOVAM Müdürü Prof. Dr. İsmet BAŞER, Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim TORUK, Önder Çiftçi Derneği Başkanı İmdat GÜNGÖR, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin, bir tarım memleketi olan Tekirdağ ve Trakya Bölgesi için öneminin altını çizerek; “Trakya Tohum A.Ş.’nin kuruluşu, Tarla Bitkileri Bölümü tarafından yapılan ıslah çalışmaları, birçok üründe Türkiye Tescil Sertifikasyonu tescili gibi ziraat alanını ilgilendiren pek çok konuda başarılı çalışmalar gerçekleştirdik” dedi.

Rektör Prof. Dr. ŞAHİN, Üniversite olarak bölgemiz ve ülkemizin kalkınması için canla başla çalışmaya devam ettiklerini belirterek, “Bu önemli konferans vasıtasıyla, küresel iklim değişikliği ve gıda krizinden küresel iklim değişikliğinin Trakya Bölgesine etkilerine, kuraklık ve sıcaklığın etkilerinden ıslah çalışmalarına kadar birçok bilgiyi değerli hocalarım bizlere aktaracaklar. Bu bakımdan bu konferansta emeği geçen herkese, Trakya Kalkınma Ajansına, Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürlüğüne ve Üniversiteme teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in ardından bir konuşma yapan TOVAM Müdürü Prof. Dr. İsmet BAŞER, farklı kuruluşlar olarak bir araya gelerek kuraklık ile ilgili toplantıyı organize etmemizin önemi, gelecekte bu tip toplantıların devam edeceğinin işaretidir diyerek; kuraklığın tarımda etkisinin arttığını ve uzun süredir bu toplantıyı yapmayı planladıklarını, dolayısıyla toplantının kuraklıkla mücadele konusuna katkı yapacağını vurguladı. 

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan GÜNEŞ “Küresel İklim Değişikliği ve Gıda Krizi”, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih KONUKCU “Küresel İklim Değişikliği ve Trakya Bölgesi’ndeki Etkileri”, JKI JuliusKühn-Institute Öğretim Üyesi Dr. Andreas STAHL “Resistance Breeding and Stress Tolerance Plants (Dayanıklılık Islahı ve Stres Toleransı)”, Former CIMMYT Global Wheat Program Direktörü Dr. Flans-Joachim BRAUN “Drought and Heat-the Biggest Chalenges for Wheat (Kuraklık ve Sıcaklık: Buğday İçin En Büyük Tehlike)”, International Center for Agricultural Research in the Dry Areas’tan (ICARDA) Dr. Mesut KESER “Kuraklığa Dayanıklılık Islahı ve Germplazm Geliştirme” ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet BAŞER ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. İrfan ÖZTÜRK ise “Kuraklık-Sıcaklığın Bitkisel Üretime Etkisi” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Yoğun katılımın olduğu konferans soru-cevap bölümüyle sona erdi.