2024-05-30

Tekirdağ NKÜ’de “Filistin Meselesi ve Günümüzde Gazze’de Yaşananlar” Konferansı Gerçekleşti



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından Filistin Devleti Büyükelçisi Dr. Faed MUSTAFA’nın konuşmacı olduğu “Filistin Meselesi ve Günümüzde Gazze’de Yaşananlar” konulu konferans gerçekleşti.

Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Tekirdağ Valisi Recep SOYTÜRK, Filistin Devleti Büyükelçisi Dr. Faed MUSTAFA, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Uluslararası Türk-Arap Diyaloğu Başkanı Erşat HÜRMÜZLÜ, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Av. Ali GÜMÜŞ, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Tekirdağ İl Başkanı Bayram AKIN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gülsüm ÖZKAN ve Prof. Dr. Murat TAŞAN, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan KESKİN, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit EREN, Tekirdağ NKÜ BALKAM Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ, Üniversitemiz akademisyenleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti ve STK Temsilcileri, basın mensupları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak, İsrail'in Gazze'ye yönelik insanlık dışı saldırılarını şiddetle kınamaktayız. Bu saldırılar, uluslararası hukuku ve insan haklarını açıkça ihlâl etmektedir. Üniversitemiz, bu kanlı sürecin sona ermesi ve bölgenin huzura kavuşması için çaba içerisindedir. İsrail tarafından Gazze'ye yönelik gerçekleştirilen ve aylardır devam eden saldırılara karşı üniversitemiz öğrencileri de çadırlı eylem başlatmış durumdadır. Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek için başlatılan bu eyleme çok sayıda öğrencimiz ve akademisyenlerimiz katılmıştır. Üniversite yönetimi olarak İsrail karşıtı barışçıl gösterilere bizler de sonuna kadar destek olmaktayız ve olmaya da devam edeceğiz” dedi. Konferansın, bu önemli konunun daha iyi anlaşılmasına ve barışçıl bir çözüme katkıda bulunulmasına yardımcı olacağına inandığını belirten Rektör Prof. Dr. ŞAHİN, 29 Mayıs İstanbul’un Fethi’nin 571. Yılı gibi anlamlı bir güne denk gelen konferansta emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.

Moderatörlüğünü Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit EREN’in yaptığı etkinlikte, Filistin Devleti Büyükelçisi Dr. Faed MUSTAFA da İstanbul’un Fethi’nin yıldönümüne denk gelen konferans dolayısıyla bu fethin tüm İslam Âlemi için çok önemli anlamlar taşıdığını belirtti ve Fethin 571. Yılını kutlayarak konuşmasına başladı. Büyükelçi Dr. Faed MUSTAFA konferansında, 1947’den günümüze Filistin topraklarının siyasi durumu, İsrail işgalinin süreç içerisindeki ilerleyişi esnasında gelişen olaylar ve buna paralel olarak Filistin meselesinin durumu konusunda önemli bilgiler paylaştı. Büyükelçi Dr. Faed MUSTAFA’nın tercümanlığını Haydar TÜRKMEN yaptı.

Etkinlik sonunda Filistin Devleti Büyükelçisi Dr. Faed MUSTAFA günün anısına Tekirdağ Valisi Recep SOYTÜRK’e takdimde bulundu. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN de Büyükelçi Dr. Faed MUSTAFA’ya Üniversitemizin prestij kitabı olan “Namık Kemal: Hayatı-Düşünceleri-Eserleri” adlı kitabı günün anısına takdim etti. Konferans, günün anısına toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.