2021-02-01

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ‘Tekirdağ Kültür-Tarih-Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ Kuruldu



Tekirdağ ve yakın çevresine dair kültür, tarih ve sanat alanında bilimsel araştırmalar yaparak ve projeler geliştirerek ulusal ve uluslararası alanda sunmak amacıyla ‘Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Kültür-Tarih-Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ kuruldu.

Merkez, bölgenin sahip olduğu tarihsel birikimi sözlü tarih yöntemiyle kayıt altına almak hedefini taşıyor. Merkezde, Tekirdağ ve civarındaki kültür mirasının korunmasında kültür varlıklarının kendi değerlerini kayıt, arşiv, belgeleme ve benzeri yöntemlerle tanımlama ve koruma yolları izlenerek kent belleği ve kültürel kimlik olgularının oluşturulmasına ve gelecek kuşaklara aktarılarak sürdürebilirliğinin sağlanmasına yönelik uygulamalar yapılacak. Bununla birlikte, örgün ve yaygın eğitimi destekleme faaliyetlerine katkıda bulunmak ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin kendisi ve diğer kuruluşlara da hizmet verecek bir bilgi merkezi oluşturulması da hedefler arasında.

Bu amaç ve hedeflere ulaşmak için Tekirdağ yerelinde kültür, tarih ve sanat alanında uygulamalar yapan kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarını bir araya getirerek kurslar, ulusal ve uluslararası konferanslar, seminerler, kongreler ve sempozyumlar düzenlenmesi planlanıyor. Yürütülen çalışmalarla gerçekleştirilen tespit ve arşiv çalışmalarından elde edilen verilerin internet ortamında yayımlanması da sağlanacak. Lisans ve lisansüstü programlarında tarihi ve kültürel miras konulu öğretim veren bölüm ve enstitülerle işbirliği yapılarak, sosyal etkinlikler gerçekleştirilecek ve bireysel/grup araştırmaları ile kuruluşlarca bu konularda yapılan bilimsel projelere olanaklar ölçüsünde akademik destek sağlanacak.

Araştırma ve belgeleme yöntemleri konusunda merkezde gerçekleştirilecek eğitim ve faaliyetler ile öğrencileri tarihi ve kültürel mirası belgeleme araştırmalarına yöneltmek, öğrencilerin araştırma projelerinin uygulanmasına yardımcı olmak, tez, staj, seminer ödevi gibi bilimsel etkinliklerine imkânlar ölçüsünde destek sağlamak, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin akademik birimleri ile disiplinler arası projeler geliştirmek ve yapılacak çalışmaları özendirmek isteniyor.

Tarihi ve kültürel miras kapsamında değerlendirilebilecek her tür kalıtı, erişilen imkânlar ölçüsünde araştırmak ve belgelemek, elde edilecek bilimsel inceleme sonuçları ile Üniversitenin ilgili bölüm ve enstitülerinde tarihi ve kültürel miras konulu eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine altyapı niteliğinde veri tabanı oluşturmak da planlanan çalışmalar arasında.

Bunun içim merkez bünyesinde bir ihtisas kütüphanesi, yazılı ve dijital dokümantasyon arşivi kurulması planlanıyor. Ayrıca Tekirdağ kültür, tarih ve sanatı ile ilgili bülten, dergi, bilimsel dergi, kitap gibi sürekli yayın etkinlikleri yapılması arzu ediliyor. Konu ile ilgili yurt içi ve yurt dışı projeler yapılması ve yapılan projelere ortak olunması da söz konusu. Benzer araştırma ve uygulama alanlarıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde akademik çalışma ve projeler de hazırlanıp yürütülecek.

Merkezin kurulması ile ilgili Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN “Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamızın tensipleriyle, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Sayın Prof. Dr. Yekta SARAÇ ve değerli YÖK Yürütme Kurulu Üyelerinin destekleriyle “Tekirdağ Kültür-Tarih-Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulmuştur. Merkezimizin kurulmasındaki öngörü ve destekleri için Muhterem Meclis Başkanımıza, kıymetli YÖK Başkanımıza ve Değerli Kurul Üyelerimize şahsım ve Üniversitem adına teşekkür eder, şükranlarımı sunarım. Şehrimize ve Bölgemize hayırlı olsun. Rabbimizin izniyle ve Meclis Başkanımızın önderliğinde Merkezimiz ve Üniversitemiz büyük hizmetlere ve başarılara imza atacak inşallah. Gayret bizden, başarı Allah'tan ”şeklinde konuştu.

Merkezin kurulması ile ilgili TBMM Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP da Twitter üzerinden bir kutlama mesajı paylaşarak “Hayırlı olsun. Bu güzel başlangıcın, başta Tekirdağ’a olmak üzere, Rumeli tarihine ve kültürüne ciddi katkılar yapacak bir merkeze dönüşmesi için büyük gayretle çalışmalıyız” dedi.