2019-05-14

Türkistan Coğrafyası ve Edebiyatı Paneli Gerçekleşti



Üniversitemiz Türk Dünyası Araştırma Topluluğu ve Coğrafya Topluluğu tarafından düzenlenen “Türkistan Coğrafyası ve Edebiyatı” paneli gerçekleşti.

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Tekirdağ Ülkü Ocakları Başkanı Hakkı AÇIKGÖZ, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Coğrafya Öğrenci Topluluğu Başkanı Yusuf BABUR, Türkistan’ı tarihi ve coğrafi anlamda tanımamıza olanak sağlayacak panelin hazırlanmasında emeği geçen herkese ve gelen tüm katılımcılara teşekkür etti.

Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Tilbe’ nin yaptığı panele konuşmacı olarak Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar ŞENLER ve Coğrafya Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Kübra ERHAN katıldı.

Türk Dünyası Coğrafyası hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Kübra ERHAN, bağımsız ve özerk olan Türk devletlerinden bahsetti. ERHAN Türklerin yaşadığı coğrafyanın iklim ve bitki örtüsü çeşitliliğini katılımcılara aktarırken aynı zamanda ülkelerin tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Yaşar ŞENLER, “Kültür bir milletin ürettiği her şeydir ve o milletin sahip olduğu medeniyettir” diyerek milletimizin uzun tarihi ve sahip olduğu geniş coğrafyada birçok şey ürettiğine değindi. Yalnızca mimari değil, minyatür, musiki, halk oyunları, şiir, edebiyat gibi çok çeşitli kültüre sahip olduğumuzu sözlerine ekledi. ŞENLER aynı zamanda Türkçenin Farsçanın etkisine girmesi ve tekrardan Farsçadan uzaklaşmasının tarihi sürecini anlattı. ŞENLER, Türk Edebiyatının usta şairlerinin Türklüğün ve Türkçenin önemini vurgulayan şiirlerini okuyarak dönemin tarihini katılımcılara aktardı.

Program katılımcılara teşekkür belgesinin verilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.