Üniversitemiz 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni ile INCSOS VIII ve ICASEM IV Uluslararası Bilim Kongrelerinin Açılışı Gerçekleştirildi
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un da katılımı ve verdiği ‘İlk Ders’ ile gerçekleşti.
Törende eş zamanlı olarak TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un himayelerinde, Üniversitemiz ev sahipliğinde, Uluslararası Balkan Üniversitesi işbirliği ile organize edilen “8. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi” (INCSOS VIII) ve “4. Uluslararası Uygulamalı Bilimler, Mühendislik ve Matematik Kongresi”nin (ICASEM IV) de açılışı gerçekleştirilmiş oldu.
NKÜ Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM, Cumhuriyet Başsavcısı Soner GÜL, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal BİNGÜL, 1. İdare Mahkemesi Başkanı Özkan ATASEVER, Vergi Mahkemesi Başkanı Ersin ERYILMAZ, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun ERDEM, Baro Başkanı Av. Egemen GÜRCÜN, Vali Yardımcısı Murat EREN, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa GÜLER, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ahmet ÇETİN, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan FINDIK, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet ATA, AK Parti İl Başkan Vekili Niyazi KAYHAN, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Batı Trakya Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEP) Onursal Başkanı Işık Sadık AHMET, DEP Partisi Genel Başkanı Çiğdem ASAFOĞLU, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim ŞERİF, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa TRAMPA, Polonyalı Türkolog Prof. Danuta CHIMELOWSKA, NKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bülent EKER, Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ ve Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, NKÜ Genel Sekreteri Murat Kamil TIRPANCI, Kurumların İl Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Balkanlardan Türk ve Müslüman Toplumunun Temsilcileri, basın mensupları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Törende İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından, Üniversitemiz Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri Rumeli Türküleri dinletisi sundu.
Törenin açılışında konuşma yapan Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM, “Teknolojinin hızla ilerlediği, sosyal bilimler ve pozitif bilimlerde her geçen gün yeni gelişmelerin yaşandığı bugünün dünyasında üniversiteler, ülkelerin çağdaşlaşma yolunda önemli roller üstlenen kurumlardır” diyerek; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “8. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi” (INCSOS VIII.) ve “4. Uluslararası Uygulamalı Bilimler, Mühendislik ve Matematik Kongresi”nin (ICASEM IV.) önemine dikkat çekti. Kongrelerin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve özellikle TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a teşekkürlerini sunan Vali YILDIRIM, yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.
Konuşmasına, “Üniversite olarak 8. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi ve 4. Uluslararası Uygulamalı Bilimler, Mühendislik ve Matematik Kongresi’ne ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu vesileyle desteklerinden dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Hocamıza ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” diyerek başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, özellikle “Rumeli Kongresi çatısı altında bizim sevdamız olan, hüznümüz olan, dramımız olan, bizim aslımız olan Rumeli’den bilim insanlarını Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde ağırlamaktan son derece onurlu, gururlu ve mutluyuz” ifadelerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Büyük gayretle ve titizlikle sürdürdüğümüz çalışmalar neticesinde; Hukuk Fakültesi ve Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Yeni Binası, Teknik Bilimler MYO Yeni Binası, Diş Hekimliği Fakültesi, Atatürk Kent Ormanı, Uygulama Oteli, Yeni Kütüphane Binası, Hayvan Hastanesi, Sanat Galerisi, Spor Bilimleri Fakültesi açıldı ve Üniversitemiz hastane borcu kapatıldı” diyerek, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin her geçen gün büyüyen; hem sosyal hem de akademik anlamda Ülkemize, Bölgemize ve Şehrimize önemli katkılar sunan bir Üniversite olduğuna dikkat çekti.
Konuşmasında konuklara Üniversitemizin gelişimi ve gerçekleştirilen projelere ilişkin bilgiler veren Rektör Prof. Dr. ŞAHİN, Trakya Tohum A.Ş.’nin Yerli ve Milli kalkınmaya destek verdiğinin, Yabancı Diller Yüksekokulu’nun TSE 9001 2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni almaya hak kazandığının, Tıp Fakültesi ile Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü’nün Akredite olduğunun, Uluslararası öğrenci ve bilimsel proje sayılarında önemli artış kaydedildiğinin, Üniversite-Sanayi iş birliği vizyonu çerçevesinde Belediyeler, Meslek Odaları, Sanayi kuruluşları ile imzalanan protokollerin arttığının altını çizdi.
Rektör Prof. Dr. ŞAHİN, “2022-2023 Akademik Yılı’nın ve düzenlediğimiz Kongrelerin Vatana, Millete, Üniversitemize ve Tekirdağımıza hayırlı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Dursun ERDEM, yaptığı konuşmada, “İnsan, yaşlanır ve ölür. Binalar da eskiyerek yaşlanır ve ölür; ama bilimsel hüviyetteki eğitim kurumlarının bırakacakları tek şey, geride bıraktıkları bilimsel eserler, yazılar ve bilimle ilgili ürettikleri ürünlerdir. İşte bu sempozyumlar, çıkacak akademik dergiler, yayınlanan popüler kitaplar dışındaki bilimsel kitaplar, belki bizim geleceğe bırakacağımız ve bu kurumların isimlerini yaşatacak en önemli eserlerden birisi olacaktır” dedi. Prof. Dr. ERDEM, INCSOS ve ICASEM’in geleneksel hale gelmesinde TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a verdikleri destek için teşekkürlerini sunarak; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin 2022-2023 akademik yılının hayırlı olmasını diledi.
NKÜ Rektör Yardımcısı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ ise konuşmasında “Üniversiteler toplumda önemli ve saygın bir konuma sahip yükseköğretim kurumlarıdır. Üniversitelerin temel görevi, bir yandan en üst düzeyde eğitim ve öğretim hizmetleri vermek, diğer yandan da temel uygulamalı alanlarda araştırmalar yapmaktır. Üniversiteler üst düzey doğru bilgiye ulaşmanın doğru yol ve yöntemlerinin öğretildiği yerlerdir” dedi. Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un, Kongrelerin düzenlenmesindeki katkısının sadece sembolik düzeyde kalmadığına vurgu yapan Prof. Dr. VATANDAŞ, zorlu hazırlık sürecinde kendilerinden her zaman destek gördüklerini sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, “Tekirdağ’da bulunmamın benim için her zaman çok ayrı bir önemi, heyecan verici bir yönü var. Şüphesiz tabii ki Tekirdağ benim memleketim, çocukluğumun, gençliğimin geçtiği yer. Tekirdağ milletvekiliyim, ama bunların ötesinde Tekirdağ gerek bugün, gerekse tarih boyunca coğrafyamızın, vatanımızın en önemli, en stratejik şehirlerinden biridir” diyerek Tekirdağ’ın önemine vurgu yaptı.
Konuşmasında, Üniversitelerin birinci amacının, ilk odaklanması gereken unsurun bilim üretmek olduğunu unutmamak gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, “Ülkemizdeki öğrencileri değişen çağın gereklerine göre, milli ve milletlerarası konjonktüre göre yetiştirmeye çalışan bir bakış açısına sahibiz. Eğitimde fırsat eşitliğini hayata geçirmiş, kız ve erkek bütün evlatlarını toplumun gelişimi için her kademede okullara yönelten devletimiz, şuurlu nesiller yetiştirmek azmindedir” dedi.
TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP sözlerini, “Tekirdağ’ın medar-ı iftiharı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitemizin yeni akademik yılının bütün gençlerimize sağlık, bereket ve hayat için yeni enerjiler getirmesini niyaz ediyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum, Allah’a emanet olun” diyerek noktaladı.
Program sonunda Üniversitemiz Çorlu Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Arif ŞAHİN’in günün anısına hazırladığı eser TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a takdim edildi ve tören toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.