Üniversitemizde Otizm Farkındalık Günü Kutlandı
Üniversitemiz ile Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
NKÜ Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Abdullah KALKAN, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve Eşi Selda ŞAHİN, Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan YURT, Süleymanpaşa Belediye Başkanı olarak seçlen Cüneyt YÜKSEL, TESKİ Genel Müdürü İbrahim İÇÖZ, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan ULUSAN, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikyatrisi Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan ULUSAN programın açılışında yaptığı konuşmada “Dünya Otizm farkındalık günü etkinlikleri kapsamında üniversitemiz ile birlikte hazırladığımız bu güzel program ile ilimiz genelinde farkındalığı arttırmasını temenni ediyorum. Otizm yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden gelişimsel bir bozukluk. Dünyada da gittikçe de yaygınlaşmaktadır. Bütün dünya ile birlikte ülkemizde de 2 Nisan günü Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanmaktadır. Farkındalık etkinlikleri ile erken tanı, tedavi ve eğitim hizmetlerinin önemi vurgulanmaktadır.” sözlerine yer vererek erken tanının önemine dikkat çekti.
Süleymanpaşa Belediye Başkanı olarak seçilen Cüneyt YÜKSEL, “göreve gelir gelmez birkaç projenin müjdesini vermek istiyorum. En kısa zamanda Süleymanpaşa’da “engelsiz ev” projesini hayata geçirmek istiyoruz. Hem otizmli hem de engelli çocuklarımızın daha kaliteli bir yaşam sürdürebilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. İnşallah Süleymanpaşada, tüm Trakya’nın örnek alacağı şekilde güzel projeleri yaşama geçireceğiz. Birlikte başaracağımıza inanıyorum.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Birleşmiş Milletler Kararıyla 2 Nisan’ın “Otizm Farkındalık Günü” olarak kabul edildiğini söyleyerek “Özellikle 2006 yılında her 88 çocuktan birinde, 2012 yılında her 88 çocuktan birinde 2014 yılında ise 68 çocuktan birinde otizm görüldüğü tespit edilmiştir.” sözleriyle otizmin yaygınlaşmasına dikkat çekti.
Rektör ŞAHİN “Bu sebepten Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak otizm farkındalığını arttırmamız gerekiyor. Otizmli bireylerin toplumun bir parçası olduklarını, engelsiz bir toplumsal hayatın vazgeçilmez olduğunu ve bunun sağlanmasında Üniversitemizin de gerekli adımları atması gerektiğini düşünüyoruz. Bu vesileyle de bugün başlattığımız etkinliklerin devam edeceğini söylemek istiyorum.” dedi.
Tekirdağ Vali Yardımcısı Abdullah KALKAN, “Otizmli birey sayısı günden güne artıyor. Çocuklarımızı hayatın öznesi olarak aktif bir şekilde toplumsal yaşama katılmalarını sağlamak hepimizin görevi. Ben üniversitemize böyle bir etkinlikle bizleri bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum. Bu anlamlı günü bu toplantılarla daha da anlamlı kıldığı için saygılar sunuyorum” sözlerine yer verdi.
Açılış konuşmalarının ardından Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Tekirdağ Şubesi halk oyunları ekibinin etkinlikte yöresel türkülerle halk oyunları gösterisi büyük alkış topladı.
Halk oyunları gösterisinin ardından Hasan Kalyoncu Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL ise "Otizm'de Güncel Yaklaşımlar" sunumuyla katılımcılara bilgi verdi. Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL, çocuğun sadece fiziksel büyüme ve gelişime odaklanmanın, çevresel baskılar ve baş edememekten korkup görmezden gelme gibi nedenlerle otizme geç tanı konulduğuna dikkat çekerek aileleri uyardı.
Psikiyatri Hemşiresi Uzman Selma HASANOĞLU ise aileleri çocuklarının alışkanlık haline getirdiği olumsuz davranışları değiştirebilmek için ailelere önerilerde bulundu.
Konuşmaların ardından Müzik Öğretmeni Sevilay HOŞ yönetimindeki Hürriyet Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencileri ve öğretmenleri tarafından gerçekleştirilen müzik ve ritm sunumuna katılımcılar dans ederek eşlik etti.
Asperger tanısı ile Güzel Sanatlar Lisesi’ne kabul edilen nadir öğrencilerden Ali Cem BAŞARAN’ın kanun sazı ve solistliği ile birlikte müzik öğretmenleri ile hazırlanan müzik dinletisi sunuldu. Müzik öğretmeni Melih PATOĞLU yönetimindeki müzik dinletisinde Ali Cem BAŞARAN’a eşlik eden koroda programın gerçekleştirilmesine büyük katkı sağlayan Selda ŞAHİN ve Öğretmen Hatice ÇAKICI’da yer aldı.
Program günün anısına emeği geçenlere hediye takdiminin ardından toplu fotoğraf çekimiyle noktalandı.