2024-03-27

Üniversitemizde ‘Depreme Dirençli Türkiye’ Semineri Düzenlendi



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde ‘Depreme Dirençli Türkiye’ Seminer serisinin ilki gerçekleşti.

Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen seminer serisinin ilkinde Japonya’nın inşaat sektörünün öncü firmalarından 1919 yılında kurulan ve deprem teknolojileri üreten Maeda Corporation ve Türkiye’den GK Global firmalarının temsilcileri katıldı.

Seminerde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Öğr. Gör. Dr. Ahmet BAL, "Türkiye'de konutlardaki beton kalitesinin düşük olması, yapıların düzensiz taşıyıcı sistemine sahip olması, depreme karşı yeni güçlendirme teknolojilerinin kullanmasını engelliyor." dedi. Japonya ve Türkiye'nin aynı deprem kaderini yaşayan iki ülke olduğunu, bu nedenle teknoloji transferi konusunda Japonya'dan istifade edilmesi gerektiğine vurgu yapan BAL, "Özellikle Japonya'da depremle ilgili geliştirilen çok önemli projeler var ve Japonya'nın neredeyse tamamı depreme dirençli hale getirildi" dedi.

GKMC Genel Müdürü olan Taner ATICI ise Japonya'da yapı ve deprem mühendisliği uygulamalarına ilişkin sunum yaptı. Japonya'daki yenilikçi yapısal güçlendirme metotlarını Türkiye'ye getirmek istediklerini aktaran ATICI, "Japonya'da uygulanan yöntemleri ülkemizde de yaparak alternatif çözümler sunmak istiyoruz. Japonya depreme karşı güçlendirmeye az ihtiyacı olan bir ülke. Çünkü binalarını depreme dayanıklı yapmasıyla biliniyor. 'İnşaat teknolojilerinde Japonya dünyaya liderlik ediyor' diyebiliriz. Türkiye deprem konusunda aynı kaderi yaşıyor ama çok sorunlu yapılar var. Bu yüzden Japonya'nın deprem konusundaki teknolojisini kullanmak önemli" ifadelerini kullandı.

Seminer, özellikle Japonya ve Türkiye arasında deprem mühendisliği konusunda teknoloji transferi için ufuk açıcı bir etki yarattı. Seminere Üniversitemiz İnşaat ve Mimarlık Bölümleri öğrencileri ile sektörden mühendis ve mimarlar yoğun ilgi gösterdi.