Üniversitemizin Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Listesindeki Başarısı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) öncülüğünde oluşturulan "2018 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi" sonuçlarını açıkladı.
Bu yıl endeks sıralamasına dahil edilen öğretim üyesi 50’nin üzerindeki 164 üniversitenin toplam verilerine göre Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 49. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
Endeksin, üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste değil, prestijli bir derecelendirme olduğunun altını çizen Sanayi ve Teknoloji Bakanı VARANK, “Amacımız; bilim, teknoloji ve sanayiyi bir araya getiren üniversitelerimizi üretimin merkezinde konumlandırmaktır.” dedi.
VARANK “Bu endeks çalışması; üniversitelerin eğitim kalitesine göre sıralandığı bir liste ya da en başarılı üniversitelerin ortaya koyulduğu bir sıralama kesinlikle değildir. Endeks oluşturulurken, üniversitelerin yalnızca girişimcilik ve yenilikçilik performansları dikkate alınmıştır. Öğretim üye sayısı 50'nin üzerinde olan 164 üniversitemizden toplanan 1 milyon hücrelik veri seti 9 aylık yoğun ve titiz bir çalışmayla değerlendirilmiştir.” sözlerine yer verdi.
4 BOYUTTA 19 GÖSTERGEYE GÖRE SIRALANDI:
TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen bu çalışmaya, Hazine ve Maliye Bakanlığı, YÖK, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, KOSGEB, TÜRKPATENT, TÜBA, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi ve üniversitelerimizin aralarında bulunduğu 247 kurum katkılarını sunmuştur. Bu seneki endeksimizde üniversiteler, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği, Fikri Mülkiyet Havuzu, İş Birliği ve Etkileşim ile Ekonomik Katkı ve Ticarileşme olmak üzere 4 boyut altında, 19 göstergeye göre sıralanmıştır. Bu sıralamayı yaparak ilan etmekteki amacımız; üniversiteler arası girişimcilik ve yenilikçilik odaklı rekabeti arttırmak, böylelikle girişimcilik ekosistemini geliştirmektir. Endeksin yayınlanmaya başlamasıyla üniversitelerimizin girişimcilik ve yenilikçiliğe dair önemli adımlar atıyor olması da ayrıca sevindiricidir. Özellikle ilgili kuruluşlarımız TÜBİTAK ve KOSGEB’in bu alanda verdiği önemli desteklerle, akademide girişimcilik ekosistemi ciddi bir atılım sürecine girmiştir.
2006 yılından sonra kurulan devlet üniversiteleri arasında listeye giren iki üniversiteden biri olan üniversitemizin başarısın da emeği geçen tüm akademik ve idari personelimize üniversitemize yaşattıkları bu gururdan dolayı sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Listeye ulaşmak için tıklayınız