İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon Eğitim Programının İkincisi Düzenlendi
Trakya Bölgesinde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı (CBCCMA) Projesi kapsamında “TR21 Trakya Bölgesi İklim Değişikliği Modelleme Sonuçları, İklim Değişikliğinin Su Kaynakları, Tarımsal Üretim Ve Ekstrem İklim Olaylarına Etkisi” konulu 2. Eğitim Programı gerçekleştirildi.
Eğitime konu proje, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından desteklenen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yararlanıcısı olduğu “Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasitesinin Geliştirilmesi Hibe Programı” dahilinde destekleniyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi (TBB)’nin proje sahibi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKU)’nin ortak olduğu projede TESKİ ve TRAKYAKENT ise iştirakçiler olarak yer alıyor.
10-11 Ocak 2019 tarihinde Tekirdağ Ramada Otelde düzenlenen eğitim programı, “TR2013/0327.05.01-02/042 Trakya Bölgesinde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı” başlıklı projeyle ilgili üç kez düzenlenmesi planlanan eğitim programlarının ikincisi olarak hayata geçti.
Konusu, “TR21 Trakya Bölgesi İklim Değişikliği Modelleme Sonuçları, İklim Değişikliğinin Su Kaynakları (Kalite Ve Miktarına), Tarımsal Üretim (Buğday Ve Ayçiçeği Verimi) ve Ekstrem İklim Olaylarına Etkisi” olarak belirlenen toplantıya TBB Tarımsal Hizmetler Dairesi çalışanı Ziraat Yüksek Mühendisi ve Proje Koordinatörü Levent TUNA, NKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Veri Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Selçuk ALBUT, NKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje İklim Değişikliği Modelleme Koordinatörü Prof. Dr. Fatih KONUKCU, NKÜ Teknik Bilimler MYO Öğr. Gör. ve Proje Veri Toplama ve İşleme Koordinatörü Dr. Bahadır ALTÜRK’ün yanısıra TR21 Trakya Bölgesi kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler ve araştırma enstitülerinden uzmanların oluşturduğu “Trakya İklim Değişikliğini İzleme ve Adaptasyon Platformu” üyeleri birinci gün 44, ikinci gün 41 kişi olarak katılım gerçekleştirdiler.
Açılışta, Proje İklim Değişikliği Modelleme Koordinatörü Prof. Dr. Fatih KONUKCU, Proje ve Eğitim Programının detayları hakkında bilgi verdi.
Programda konuşmacı olarak yer alan NKÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asude HANEDAR, “İklim Değişikliğinin TR21 Trakya Bölgesinde Su Kaynakları Miktarı Üzerine Etkisi” başlıklı sunumunda, iklim değişikliği ve diğer sosyoekonomik faaliyetler sonucu su kaynaklarında sıkıntılar yaşanacağına dikkat çekti. TR21 Trakya Bölgesinde 2100 yılına kadar her 10 yıllık periyotlarda iklimin nasıl değişeceği konusunda bilgi verdi ve bölgede, sıcaklığın çalışılan tüm model ve senaryolarda 5 °C’ye kadar artacağını, yağışlarda önemli bir değişiklik beklenmemekle birlikte yağış rejiminin değişeceği, kurak periyotların ve ani aşırı yağışların artacağını söyledi.
Proje Veri Toplama ve İşleme Koordinatörü Dr. Bahadır ALTÜRK, “İklim Değişikliğinin TR21 Trakya Bölgesinde Tarımsal Üretime (ayçiçeği ve buğday verimine) Etkisi” başlıklı sunumunda, iklim değişikliği ile birlikte Bölgede buğday veriminin %60’lara kadar artacağını, ayçiçeği veriminde ise %20’lere kadar azalacağını belirtti.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret KARAKAYA, “İklim Değişikliğinin TR21 Trakya Bölgesinde Su Kaynakları Kalitesi Üzerine Etkisi” başlıklı sunumunda, yağış rejiminde meydana gelen değişimlerin ve nüfus artışının bölge su kaynaklarının kalitesine olumsuz etkisi olabileceğini, özellikle fosfor kirliliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
İklim Uzmanı Ferat ÇAĞLAR ise gerçekleştirdiği sunumunda “TR21Trakya Bölgesi Ekstrem İklim Olayları” TR21 Trakya bölgesinde ekstrem don olan günler, bitki büyüme sezonu, yaz günleri, tropik geceler, ardışık kurak geçen gün sayısı, şiddetli yağış ve çok şiddetli yağış indisleri gibi iklim olaylarının önemli oranda artacağına dikkat çekti.
Proje Veri Yönetim Koordinatörü Prof. Dr. Selçuk ALBUT tarafından yönetilen programın “Değerlendirme Bölümü”nde ise Eğiticiler, Platform Üyelerinden gelen soru, eleştiri ve katkıları analiz ettiler. Program sonunda “Trakya İklim Değişikliğini İzleme ve Adaptasyon Platformu” üyelerine Katılım Sertifikası takdim edildi.
Proje kapsamında, 24 Ocak 2019'da düzenlenecek 3. Eğitim Programında, “Trakya’da İklim Değişikliğinin Etkilerini En Aza İndirmek İçin Alınabilecek Önlemler ve Adaptasyon Stratejileri” konuları ele alınacak.